Igre i šale za naše male

07.10.2021. – 31.10.2021.
10:00h
Etnografski muzej

Otvorenje gostujuće izložbe Hrvatskog školskog muzeja „Igre i šale za naše male“ u Etnografskom muzeju, u četvrtak, 7. listopada 2021. godine u 18 sati. U Zbirci igračaka Hrvatskog školskog muzeja čuvaju se raznolike tradicionalne i suvremene igračke i igre iz razdoblja od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Prema vrsti i namjeni to su: plišane i mekane igračke, lutke, kostimi i odjevni predmeti, namještaj i pribor za igru, konstruktivne i didaktične igračke, društvene igračke, mehaničke, optičke i papirnate igračke, vozila, figure i glazbala. Zasebne grupe, s obzirom na vrstu zapisa, čine audiovizualne igre/zapisi i elektroničke igre, koje su od druge polovine 20. stoljeća postale neodvojivi dio svakodnevice djece, ali i odraslih.

Najvećim dijelom sačuvane su igračke hrvatskih proizvođača, kao što su Tvornica igračaka Biserka iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, Tila – 25. maj iz Labina, ali i igračke proizvedene u zemljama u okruženju, kao što je Mehanotehnika iz Izole u Sloveniji te igračke inozemnih proizvođača.

opširnije o izložbi

Hrvatski školski muzej, jedini specijalizirani pedagoški muzej u Hrvatskoj, tijekom 20 godina djelovanja prikuplja i čuva muzejsku građu o povijesti školstva, odgoja, obrazovanja i razvoja pedagogije u Hrvatskoj. Vrijedna baština okupljena je u 10 opsežnih i kompleksnih muzejskih zbirki, Arhivskoj zbirci i Pedagoškoj knjižnici. U prvom stalnom postavu Hrvatskog školskog muzeja, svečano otvorenom 1901. godine, bile su izložene i uzgojne igračke – kompleti kamenčića za slaganje bečke tvornice „T. A. Richter & Comp.”.

Zbirka igračaka Hrvatskog školskog muzeja nastala je kao rezultat prikupljanja i prijeko potrebne zaštite te vrste kulturne baštine, sukladno suvremenim povijesnim paradigmama proučavanja povijesti svakodnevice pa tako i povijesti dječje svakodnevice, odrastanja i djetinjstva. Polazeći od važnosti igre i igračaka za djetetov kognitivni, emocionalni, psihički i socijalni razvoj, svijet igara zanimljivo je područje interdisciplinarnih istraživanja.

U Zbirci igračaka Hrvatskog školskog muzeja čuvaju se raznolike tradicionalne i suvremene igračke i igre iz razdoblja od kraja 19. stoljeća do današnjih dana. Prema vrsti i namjeni to su: plišane i mekane igračke, lutke, kostimi i odjevni predmeti, namještaj i pribor za igru, konstruktivne i didaktične igračke, društvene igračke, mehaničke, optičke i papirnate igračke, vozila, figure i glazbala. Zasebne grupe, s obzirom na vrstu zapisa, čine audiovizualne igre/zapisi i elektroničke igre, koje su od druge polovine 20. stoljeća postale neodvojivi dio svakodnevice djece, ali i odraslih.
Najvećim dijelom sačuvane su igračke hrvatskih proizvođača, kao što su Tvornica igračaka Biserka iz Zagreba, Jugoplastika iz Splita, Tila – 25. maj iz Labina, ali i igračke proizvedene u zemljama u okruženju, kao što je Mehanotehnika iz Izole u Sloveniji te igračke inozemnih proizvođača.

Autorica izložbe: Sanja Nekić, viša kustosica i arhivistica
Dizajnerica postava: Nikolina Jelavić Mitrović
Voditeljica projekta: dr.sc. Iris Biškupić Bašić

Projekt Igračke – djetinjstvo zauvijek traje do 22. svibnja 2022. godine i obuhvaća ukupno 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih izložbi.

galerija otvorenja
galerija postava