Naših ruku djela

30.04.2022. – 22.05.2022.
12:00h
Etnografski muzej

Izložba radova s kreativnih radionica

U izložbi je predstavljen dio radova nastalih u našim kreativnim radionicama unutar edukativnih programa održanih uz izložbe Igračke – djetinjstvo zauvijek i Igrom oko svijeta.

Izložba je otvorena od 30. travnja do 22.  svibnja 2022. u pedagoškoj dvorani Muzeja.

opširnije o izložbi

Izloženi radovi  nastali su u radionici Oslikaj tradicijsku igračku u kojoj su djeca pokazala svoju interpretaciju tradicijskih drvenih igračaka – tamburica, konjića i leptira koje su izradili majstori Zvonimir Majdak i Ivica Mesar. Dvije inačice vlastite lutke, one na kuhači i one od žutice, inspirirane su lutkicama izloženima u središnjoj izložbi. Postav je upotpunjen maštovitim šarenim kolažima koje su školarci izrađivali u programu tijekom školskih praznika.

Uz izložbu Igrom oko svijeta, u kojoj je prikazan izbor igračaka iz Zbirke izvaneuropskih kultura, održane su radionica igranja afričke strateške igre mankale, radionica brazilske petece i radionica izrade brazilskih lutkica od gline litjoko. Izloženi bumeranzi oslikani su tehnikom točkanja inspiriranom aboridžinskim slikama na kori eukaliptusa.

Djelić djetinjstva naših predaka upoznali smo na radionicama  igrajući  stare igre i brojalice te društvene igre, ali i pripovijedajući priče. Rezultat tih programa nisu likovni radovi, već obogaćeno muzejsko iskustvo i razumijevanje kako je nekada izgledalo biti dijete, što želimo da naši posjetitelji prenesu u svoju svakodnevnu igru izvan Muzeja.

Autorica izložbe: Silvia Vrsalović

Autorice edukativnog programa: Željka Jelavić i Silvia Vrsalović

Autorica projekta „Igračke – djetinjstvo zauvijek“: Iris Biškupić Bašić

galerija otvorenja
galerija postava