Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi

09.09.2021. – 03.10.2021.
18:00h
Etnografski muzej

Gostujuća izložba Muzeja suvremene umjetnosti „Nezaboravni crtići – Mali leteći medvjedi“, koja  je otvorena u četvrtak, 9. rujna u 18 sati u Etnografskom muzeju dio je velikog izložbenog projekta Etnografskog muzeja Igračke – djetinjstvo zauvijek.  

U okviru producentske kuće Zagreb film 1956. godine osnovan je Studio za crtani film unutar kojeg će se razviti jedan od najznačajnijih fenomena animacije – Zagrebačka škola crtanog filma čime će Zagreb postati jednim od najvažnijih svjetskih centara animacije.

Zagreb film je u svojoj povijesti realizirao i niz crtanih filmova za djecu te dva iznimno uspješna dječja serijala, koja su postala poznata i izvan granica Hrvatske – Profesora Baltazara, 1968. i Male leteće medvjede. Mali leteći medvjedi nastali su u koprodukciji Zagreb filma s kanadskim Ciné Groupe, a prikazivali su se od 1990. do 1991. godine u stotinjak zemalja. Autori  serijala su Pero Kvesić, Dušan Vukotić i Neven Petričić, prema čijoj ideji je Jean-Pierre Liccioni razradio scenarij pod redateljstvom Jeana SaraultaMichela Lemirea. Snimljeno je trideset i devet epizoda u trajanju od dvadesetak minuta.

opširnije o izložbi

U vremenu prije globalnog i sveobuhvatnog prevladavanja digitalnih platformi i medija u svim segmentima naših života, crtani filmovi emitirani na televiziji i u kinima imali su veliki značaj u edukaciji djece, za razvijanje dječje mašte i njihovih kognitivnih i psiholoških kompetencija, te su pridonosili razvoju vizualne kulture u društvu. U okviru producentske kuće Zagreb film 1956. godine osnovan je Studio za crtani film unutar kojeg će se razviti jedan od najznačajnijih fenomena animacije – Zagrebačka škola crtanog filma čime će Zagreb postati jednim od najvažnijih svjetskih centara animacije. Autori filmova, poput Dušana Vukotića, Vatroslava Mimice, Nikole Kostelca, Vlade Kristla i brojnih drugih stvaraju tijekom narednih desetljeća filmove ovjenčane stotinama uglednih nagrada između kojih se ističe jedini hrvatski Oscar za film Surogat 1962. godine.

Zagreb film je u svojoj povijesti realizirao i niz crtanih filmova za djecu te dva iznimno uspješna dječja serijala, koja su postala poznata i izvan granica Hrvatske – Profesora Baltazara, 1968. i Male leteće medvjede. Mali leteći medvjedi nastali su u koprodukciji Zagreb filma s kanadskim Ciné Groupe, a prikazivali su se od 1990. do 1991. godine u stotinjak zemalja. Autori serijala su Pero Kvesić, Dušan Vukotić i Neven Petričić, prema čijoj ideji je Jean-Pierre Liccioni razradio scenarij pod redateljstvom Jeana Saraulta i Michela Lemirea. Snimljeno je trideset i devet epizoda u trajanju od dvadesetak minuta. Mali leteći medvjedi oduševljavali su malu i veliku publiku svojim simpatičnim karakterima, prekrasnim scenama iz šumskog svijeta i zanimljivim pričama, čija je poanta bila aktualna tada kao i danas, a to je očuvanje prirode. Posebno je dobro primljena i glazba iz serijala Gillesa Desnoyesa, koja i dalje odzvanja svugdje gdje su djeca. Zanimljivost Malih letećih medvjeda je i u činjenici da su oni, kao i Profesor Baltazar ostvareni u tehnici tkz. cel-animacije, u tehnici karakterističnoj za Zagrebačku školu crtanog filma, što znači da je za potrebe samo jednog filma od deset minuta trebalo izraditi više tisuća crteža na celuloidnim folijama. Mali leteći medvjedi bili su i predmetom široke kulture, te je uz njih tiskan album sa samoljepivim sličicama i nekoliko slikovnica.

Popis epizoda:
PILOT-EPIZODE: Tajne visoke stijene, Kamena čeljust.
EPIZODE: Ne prilazi, Najezda crvenih zmija, Sočna svetkovina, Crni oblak, Ukradeni kamion, Živjela jaja, Nezaboravni rođendan, Zamke, Zabranjeni cvijet, Bijela kiša, Medvjeđi Božić, Osveta zbog poraza, Bijeli medvjed, Vrelo mladosti, Čudovište u planini, Velika suša, Drvosječe, Šumska vila, Maskenbal, Igra skrivača, Veliki žalac, Silom junak, Virus, Dr. Smradoljub, Dar iz svemira, Prizivanje kiše, Prvi putnik nepoželjni, Štakori, Spašavanje rijeke, Oluja, Osveta Štakora, Neznanac, Uhvatiti Sunce, Recept za bolnicu, Sabotaža, Posjetilac iz svemira, Invazija, Energija, Požar.

Tekst pjesmice Mali leteći medvjedi
(Vesna Ćuro Tomić)
U šumarku skrivenom medvjeda je malih dom,
oni čak i lete, pogledajte!
Neki ljudi okrutni, opasni k’o zmaj
slistili bi taj pravi mali raj!
No neće, neće bogme moć jer mali medvjedi će doć!
K’o jedan borit će se svi i šumu spasiti!
Ako voliš planinu, rijeku i cvijet
primit će te odmah u svoj šumski svijet,
ti čudesni maleni Leteći medvjedi!

Autorica izložbe: Snježana Pintarić
Dizajnerica postava: Nikolina Jelavić Mitrović
Voditeljica projekta: Iris Biškupić Bašić

Projekt Igračke – djetinjstvo zauvijek traje do 22. svibnja 2022. godine i obuhvaća ukupno 12 izložbi: dvije Etnografskog muzeja i deset gostujućih izložbi.

Sudjelujte i u kreativnom natječaju i osvojite darove uz izložbu o malim letećim medvjedima!

galerija otvorenja
galerija postava