Izložba EMZ-a „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ na gostovanju po Južnoj Americi

30.03.2022. – 15.04.2022.
18:00h
Manzana de la Rivera, Casa Castelvi

Etnografski muzej kreće na veliku turneju po Južnoj Americi s izložbom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“. Održavanje izložbe je planirano u gradovima: Asuncion (Paragvaj), Santiago (Čile), Lima (Peru), Ouro Preto, Sao Paulo i Curitiba (Brazil)

opširnije o izložbi

PARAGVAJ

Otvorenjem izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Asunciónu, glavnom gradu Paragvaja, započelo je veliko izložbeno gostovanje Etnografskog muzeja po Južnoj Americi.

Izložba je otvorena u poznatom povijesnom i kulturnom centru grada Manzana de la Rivera u srijedu, 30. ožujka u 19.30 sati. Manzana de la Rivera smještena je nasuprot predsjedničke palače u samom srcu grada te se u postavu gradskog muzeja smještenog unutar kompleksa nalaze dokumenti i fotografije iz povijesti grada uključujući i one iz vremena kada su u njemu boravila braća Mirko i Stevo Seljan. Ravnatelj kulturnog centra Felix Toranzos izrazio je veliko zadovoljstvo što može ugostiti izložbu Etnografskog muzeja koja omogućuje sagledati nove aspekte u razvoju Asuncióna, a ravnateljica Horjan je zahvalila arhitektu Gustavu Glavinichu na velikom zalaganju pri postavu izložbe i pomoći Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore kojom predsjeda prilikom realizacije ove vrijedne izložbe. 

Domaćini su prilikom otvorenja pripremili za uzvanike i glazbeni program a izložbu je otvorio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Otvorenju su prisustvovale predstavnice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini koje pokriva i aktivnosti u Paragvaju, Maja Steović i Mirjana Božić, veleposlanik RH u Brazilu Ranko Vilović te nekoliko počasnih konzula uključujući Anu Mariu Kuljevan Peinović iz Perua. Otvorenje izložbe je pobudilo veliki interes i nazočilo mu je oko 150 uzvanika. 

Izložba je predstavljena u povodu šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održava u Asunciónu od 29. do 31. ožujka 2022. godine. Tako su na otvorenju izložbe bili prisutni i predstavnici hrvatske dijaspore iz Paragvaja, Argentine, Urugvaja, Brazila, Bolivije i Čilea koji sudjeluju u radu kongresa.

Ostvarena je u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u okviru obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a realizirana zahvaljujući sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 

Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan, nakon povratka iz Etiopije gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država ih angažiraju za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Proveli su brojne ekspedicije što su zabilježili u novinskim člancima i knjigama, dnevnicima i fotografijama. Etnografski muzej u Zagrebu čuva navedenu dokumentaciju i vrijednu zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike. Braća Seljan su se povezali s hrvatskim iseljenicima diljem Južne Amerike i SAD-a. Radili su na njihovom međusobnom povezivanju, ali i ostvarivali poslovne suradnje.

Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine. Zora Seljan, Stevina najstarija kći, bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

Autori fotografija s otvorenja izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” su Felix Torenzos i Claudio Bardella.

Izložba je otvorena od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine.

Predstavljanje publikacije TAKING THE PULSE 2021 u Asuncionu

RAVNATELJICA HORJAN KAO KOAUTORICA I ČLANICA MEĐUNARODNOG ISTRAŽIVAČKOG TIMA PROMOVIRALA ŠPANJOLSKO IZDANJE ICOM-OVE PUBLIKACIJE O VOĐENJU MUZEJA

Dana 2. travnja u 16.30 u inkluzivnom „muzeju za svakoga“ kako se popularno naziva edukacijski muzej MUSEO DEL CEL održana je promocija međunarodne publikacije koju je vodila ravnateljica Etnografskog muzeja, Goranka Horjan. Kao jedna od autorica i urednica publikacije TAKING THE PULSE 2021, predstavila je ovo vrijedno muzeološko izdanje na prezentaciji koju je organizirao ICOM Paraguay. Publikaciju je izdao Međunarodni savjet za muzeje ICOM u Parizu na četiri jezika uključujući engleski, francuski,  španjolski i arapski. Horjan je predstavila istraživanje koje je prethodilo izdanja, a odnosilo se na izazove vođenja i upravljanja u muzejima posebno u okolnostima svjetske krize i pandemije koja je snažno pogodila muzeje diljem svijeta. Cijeli projekt financirala je svjetska muzejska organizacija ICOM budući da se radilo o prvom istraživanju koje je uključivalo oko 1000 ispitanika u svim dijelovima svijeta te su se na taj način dobili globalno relevantni rezultati koji su objavljeni u publikacija i dostupni su i u digitalnom i u tiskanom izdanju.

Na predstavljanja u Paragvaju sudjelovalo je više kolega iz nacionalnih i gradskih muzeja kao i privatnih fundacija koji su redom istaknuli kako su u svom radu suočeni s brojnim ograničenjima i iskazali su interes za mentorskim programima koje je Horjan najavila kao slijedeću fazu projekta.

Uvodno je prisutne pozdravio predsjednik Nacionalnog komiteta Paragvaja Oscar Centurion Frontanilla te voditeljica Museo del CEL Ana Bajac Quevedo dok je diskusiju moderirala članica nacionalnog komiteta paragvajskih muzealaca Roccio Tores. Osim uživo zbog epidemioloških mjera prezentacija se pratila I putem Facebooka.  Zbog velikog interesa te brojnih pitanja i komentara tijekom diskusije s muzealcima prezentacija je završila u 19.00.

galerija otvorenja
galerija postava