Izložba EMZ-a „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“
na gostovanju u Santiagu

08.06.2022. – 24.06.2022.
18:00h
Centralna dvorana Fakulteta arhitekture i urbanizma

Etnografski muzej je na velikoj turneji po Južnoj Americi s izložbom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“. Nakon održane izložbe u Asuncionu, Paragvaj od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine, izložba je otvorena i u Santiagu, Čile.

opširnije o izložbi

Izložba „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ održava se u centralnoj dvorani Fakulteta arhitekture i urbanizma od 8. do 24. lipnja 2022. godine.

Izložba je ostvarena u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Čileu, Sveučilištem u Čileu i Fakultetom arhitekture i urbanizma.

Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan, nakon povratka iz Etiopije gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država ih angažiraju za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka. Proveli su brojne ekspedicije što su zabilježili u novinskim člancima i knjigama, dnevnicima i fotografijama. Etnografski muzej u Zagrebu čuva navedenu dokumentaciju i vrijednu zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike. Braća Seljan su se povezali s hrvatskim iseljenicima diljem Južne Amerike i SAD-a. Radili su na njihovom međusobnom povezivanju, ali i ostvarivali poslovne suradnje.

Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine. Zora Seljan, Stevina najstarija kći, bila je brazilska književnica, teatrologinja, novinarka, kazališna kritičarka i autorica više kazališnih komada.

Autorica izložbe: Marija Živković
Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

U ČILEANSKOJ METROPOLI OTVORENA IZLOŽBA O BRAĆI SELJAN

Dana 8. lipnja 2022. na sveučilištu Univesitad de Chile otvorena je izložba zagrebačkog Etnografskog muzeja u izložbenom prostoru Fakulteta arhitekture i urbanizma. Zahvaljujući velikom interesu sveučilišta za suradnju na temu poznatih hrvatskih istraživača te uz podršku rektora Vivaldija  postavljena je putujuća izložba prema koncepciji kustosice Marije Živković o ostavštini braće Seljan čije je djelovanje bilo intenzivno i na području Čilea. Organizaciju izložbe pomoglo je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Santiagu na čelu s veleposlanicom Mirom Martinec koja je na otvorenju održala govor ističući dobro suradnju dvije prijateljske zemlje. Na otvorenju su bili nazočni članovi diplomatskog zbora, državni dužnosnici i članovi hrvatske zajednice među kojima ističemo Simona Borića, brata čileanskog predsjednika hrvatskih korijena.

Slavni hrvatski istraživači, braća Seljan, ostavili su značajan trag u nekoliko južnoameričkih zemalja, uključujući Čile, dajući doprinos geografiji, gospodarstvu, prometnom razvoju i kulturnoj antropologiji, istaknula je na otvorenju ravnateljica Etnografskog muzeja Goranka Horjan, pa je to razlog da se 30 godina međunarodnog priznanja i neovisnosti Hrvatske obilježava izložbom posvećenom njihovom radu. Kustosica Živković zahvalila je svim suradnicima koji su radili na postavu.

Projekt putujuće izložbe o Braći Seljan u Južnoj Americi  podržalo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, Središnji državni ured za hrvatsku dijasporu, Ministarstvo kulture i medija i Grad Zagreb koji je osnivač Etnografskog muzeja.

galerija otvorenja
galerija postava