Izložba EMZ-a „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ na gostovanju u Peruu

04.12.2022. – 30.12.2022.
18:00h
Lima, Peru

Obilježavajući 30 godina samostalnosti Hrvatske gostovanje izložbe o braći Seljan otvoreno je i u Limi 4. prosinca u Hrvatskom klubu.

opširnije o izložbi

Obilježavajući 30 godina samostalnosti Hrvatske gostovanje izložbe o braći Seljan otvoreno je i u Limi 4. prosinca u Hrvatskom klubu u središtu grada. Peru je za braću Seljan bila sudbonosna destinacija jer je u njegovim prašumama zauvijek nestao Mirko Seljan. U biblioteci Hrvatskog kluba u Limi izloženi su portreti svih predsjednika od početka 20. stoljeća pa među njima i onog koji je predsjedao klubom u vrijeme kada su u Peruu boravili Seljani. Izložba je organizirana uz pomoć hrvatskih iseljenika okupljenih oko društava Dubrovnik i Jadran, te župe sv. Leopolda i konzulata Republike Hrvatske u Limi. Konzulica Ana Maria Kuljevan i predsjednik kluba Pedro Puh bili su glavni  organizatori  izložbe za koju su osigurali prostor, okupili brojne uzvanike za koje je u sklopu otvorenja održano i zajedničko druženje. Prisutnima su se uz predsjednika Puha obratile Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja i voditeljica zbirke vaneuropskih kultura Marija Živković.

Vrata kluba otvorena su brojnim posjetiteljima te se očekuje dobra posjećenost izložbe tijekom prosinca. Ravnateljica Horjan je tijekom boravka u Limi održala i edukativne radionice izrade tradicijskog božićnog nakita koje su online bile uživo dostupne i zainteresiranima u La Pazu u Boliviji. Tijekom susreta s iseljenicima razgovaralo se o sistematizaciji prikupljene građe, dokumenata i nematerijalne baštine što može poslužiti i kao baza budućeg muzeja pri čemu Etnografski muzej može pomoći.


Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan nakon povratka iz Etiopije, gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država su ih angažirali za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka, a surađivali su i s hrvatskim iseljenicima. Proveli su brojne ekspedicije u Južnoj Americi, ponajviše u Brazilu. Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine.

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu donaciju braće Seljan: zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, brojne fotografije, novinske članke, knjige i pisma. Cjelokupna građa digitalizirana je i dostupna javnosti od 2017. godine (bracaseljan.emz.hr) te je sljedeću godinu predstavljena na izložbi „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izložbom se tijekom 2022. godine obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika u Brazilu, g. Ranka Vilovića, izložba je uvrštena i na popis događanja kojima se obilježava 200. obljetnica neovisnosti Brazila.

Izložba je sadržajno i dizajnom prilagođena gostovanju koje podrazumijeva raznoliku publiku i velike udaljenosti između mjesta izlaganja. Pod nazivom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ izložba gostuje u tri grada u Brazilu te u Paragvaju, Čileu i Peruu. Interes za temu su pokazale lokalne zajednice i znanstvenici kojima zapisi i fotografije koje su ostavila braća Seljan pružaju novi pogled u istraživanju lokalne povijesti. Hrvatske zajednice u Brazilu, Boliviji i Argentini također žele ugostiti izložbu u svojim sredinama pa će izložba nastaviti putovati tragovima braće Seljan.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

galerija fotografija