Izložba EMZ-a „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ na gostovanju u Boliviji

06.10.2022. – 26.10.2022.
19:00h
Bolivija

Nakon gostovanja izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Paragvaju, Brazilu i Čileu sutra, 6. listopada 2022. godine izložba se otvara i u najvećem gradu Bolivije, Santa Cruz de la Sierra. Izložba se uspjela ostvariti zahvaljujući ing. Robertu Jakubeku, počasnom konzulu Republike Hrvatske u Santa Cruzu de la Sierri, u Boliviji. I ovom vrijednom izložbu, između ostaloga, obilježava se 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

opširnije o izložbi

Otvorenje izložbe o Braći Seljan u najvećem bolivijskom gradu Santa Cruzu proteklo je u fantastičnom ozračju i okupilo je različitu publiku – od muzealaca iz prestižnih institucija pa sve do potomaka hrvatskih iseljenika. Priča o dvojici iznimnih istraživača s početka 20. stoljeća koji su svoj životni put završili u Južnoj Americi potaknuo je veliki interes prisutnih uz snažan emocionalni naboj koji pobuđuje zanimljiv i jedinstven životopis Mirka i Steve Seljana. Publika je s pažnjom pročitala sadržaj i otvorila mrežne stranice Etnografskog muzeja na kojima se nalazi i virtualni prikaz njihovih postignuća. Njihov doprinos razvoju mnogih južnoameričkih zemalja je vrlo velik a na svojim putovanjima susretali su brojne hrvatske iseljenike te su prenosili njihove dojmove, iskustva i izazove u svojim vrijednim zapisima. Prolazeći neizmjernim prostranstvima tada još neistraženog kontinenta, susretali su se i s tradicijskim zajednicama, autohtonim indijanskim stanovništvom te opisivali njihove fascinantne običaje i način života. Upravo je zato ova izložba odličan odabir za gostovanje u zemljama Južne Amerike koju su izgradili brojni doseljenici, a u prigodnom govoru na otvorenju ravnateljica Goranka Horjan se posebno zahvalila članovima hrvatske iseljeničke zajednice, u prvom redu počasnom konzulu Robertu Jakubeku bez čije pomoći i velikog angažmana ovo gostovanje ne bi bilo moguće. Robert Jakubek je započetu suradnju s Etnografskim muzejom ocijenio kao odličan prvi korak, a započeli su i pregovori o daljnjim inicijativama koje toliko puno znače brojnoj hrvatskoj zajednici u Boliviji. Izložbeni prostor Fundacije Patino u samom centru Santa Cruza bio je dupkom pun što je posebno oduševilo domaćine i otvorilo prostor za daljnju suradnju.

Autorica izložbe je kustosica Etnografskog muzeja Marija Živković, a za realizaciju postava u Santa Cruzu pobrinuli su se voditeljica Fundacije Patino Aleajndra Arteaga i njezin tim. Putujuću izložbu o braći Seljan su financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine i Grad Zagreb.

Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan nakon povratka iz Etiopije, gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država su ih angažirali za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka, a surađivali su i s hrvatskim iseljenicima. Proveli su brojne ekspedicije u Južnoj Americi, ponajviše u Brazilu. Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine.

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu donaciju braće Seljan: zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, brojne fotografije, novinske članke, knjige i pisma. Cjelokupna građa digitalizirana je i dostupna javnosti od 2017. godine (bracaseljan.emz.hr) te je sljedeću godinu predstavljena na izložbi „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izložbom se tijekom 2022. godine obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika u Brazilu, g. Ranka Vilovića, izložba je uvrštena i na popis događanja kojima se obilježava 200. obljetnica neovisnosti Brazila.

Izložba je sadržajno i dizajnom prilagođena gostovanju koje podrazumijeva raznoliku publiku i velike udaljenosti između mjesta izlaganja. Pod nazivom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ izložba gostuje u tri grada u Brazilu te u Paragvaju, Čileu i Peruu. Interes za temu su pokazale lokalne zajednice i znanstvenici kojima zapisi i fotografije koje su ostavila braća Seljan pružaju novi pogled u istraživanju lokalne povijesti. Hrvatske zajednice u Brazilu, Boliviji i Argentini također žele ugostiti izložbu u svojim sredinama pa će izložba nastaviti putovati tragovima braće Seljan.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

galerija otvorenja
galerija postava