Izložba „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ u Ouro Pretu, Brazil

17.06.2022. – 25.06.2022.
18:00h
Ouro Preto, Brazil

Izložba „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ otvorena u Ouro Pretu u muzeju Casa dos Contos.

opširnije o izložbi

Gostovanje izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Brazilu započelo je 14. lipnja 2022. godine otvorenjem u Ouro Pretu, gradu u kojem je živio i osnovao obitelj Stevo Seljan. Izložba je postavljena u muzeju Casa dos Contos u središtu grada, pokrovitelj izložbe je gradonačelnik Ângelo Oswaldo de Araújo Santos, a suorganizator Veleposlanstvo RH u Brazilu.

Prije otvorenja izložbe otkrivena je spomen ploča Stevi Seljanu koji je u ovome gradu proveo zadnjih 20 godina života. Postavljena na ulazu u groblje crkve (Igreja de Nossa Senhora do Carmo) gdje je pokopan Stevo Seljan. Nakon smrti brata i suputnika Mirka, Stevo se 1917. godine oženio Marijom Aracy Lessom i naselio u Ouro Pretu te su imali četvero djece.  Spomen ploču postavili su Veleposlanstvo RH u Brazilu i Grad Ouro Preto. Na otkrivanju su govorili gradonačelnik Ouro Preta Ângelo Oswaldo de Araújo Santos, veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu Nj.E. g. Ranko Vilović i kustosica Etnografskog muzeja Marija Živković. Među uzvanicima su bili i Stevini potomci: Stevin unuk Janko Jr. sa suprugom, Stevin praunuk Daniel Braga i Francisco Seljan s obitelji.

Potom je u Museu de Incofidencia uslijedilo predavanja dr.sc. Milana Puha sa Sveučilišta u Sao Paulu o obitelji Seljan s naglaskom na rad Stevine najstarije kćeri Zore, brazilske književnice i teatrologinje.

galerija otvorenja
galerija postava