Veliko gostovanje EMZ-a s izložbom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ u Paragvaju, Čileu, Brazilu…

30.03.2022. – 31.12.2022.
18:00h
Paragvaj, Čile, Brazil

Etnografski muzej je na velikoj turneji po Južnoj Americi s izložbom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“. Održavanje izložbe je planirano u gradovima: Asuncion (Paragvaj), Santiago (Čile), Ouro Preto, Sao Paulo i Curitiba (Brazil).

opširnije o izložbi

Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan nakon povratka iz Etiopije, gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država su ih angažirali za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka, a surađivali su i s hrvatskim iseljenicima. Proveli su brojne ekspedicije u Južnoj Americi, ponajviše u Brazilu. Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine.

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu donaciju braće Seljan: zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, brojne fotografije, novinske članke, knjige i pisma. Cjelokupna građa digitalizirana je i dostupna javnosti od 2017. godine (bracaseljan.emz.hr) te je sljedeću godinu predstavljena na izložbi „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izložbom se tijekom 2022. godine obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika u Brazilu, g. Ranka Vilovića, izložba je uvrštena i na popis događanja kojima se obilježava 200. obljetnica neovisnosti Brazila.

Izložba je sadržajno i dizajnom prilagođena gostovanju koje podrazumijeva raznoliku publiku i velike udaljenosti između mjesta izlaganja. Pod nazivom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ izložba gostuje u tri grada u Brazilu te u Paragvaju, Čileu i Peruu. Interes za temu su pokazale lokalne zajednice i znanstvenici kojima zapisi i fotografije koje su ostavila braća Seljan pružaju novi pogled u istraživanju lokalne povijesti. Hrvatske zajednice u Brazilu, Boliviji i Argentini također žele ugostiti izložbu u svojim sredinama pa će izložba nastaviti putovati tragovima braće Seljan.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

ASUNCIÓN, PARAGVAJ

Otvorenje prve izložbe i početak ovog značajnog izložbenog gostovanja je bilo u Asunciónu 30. ožujka 2022. godine. Izložba je predstavljena u povodu šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održao u Asunciónu od 29. do 31. ožujka 2022. godine. Izložba se održala u užem kulturnom centru grada u reprezentativnom prostoru Manzana de la Rivera, Casa Castelvi od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine, a otvorio ju je g. Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

SANTIAGO, ČILE

Nakon Paragvaja izložba je gostovala u Santiagu u izložbenom prostoru Fakulteta arhitekture i urbanizma od 8. do 24. lipnja 2022. godine.

Izložba je održana u suradnji s „Univesitad de Chile“ na čelu s rektorom g. Ennijem Vivaldi Vejarom, Fakultetom arhitekture i dizajna i dekanom Manuelom Amaya Diaz te Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Čileu i veleposlanicom, NJ.E. gđom. Mirom Martinec.

Na otvorenju su bili nazočni članovi diplomatskog zbora, državni dužnosnici i članovi hrvatske zajednice među kojima ističemo Simona Borića, brata čileanskog predsjednika hrvatskih korijena.

OURO PRETO, BRAZIL

Gostovanje izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” u Brazilu započelo je 14. lipnja 2022. godine otvorenjem u Ouro Pretu, gradu u kojem je živio i osnovao obitelj Stevo Seljan. Izložba je postavljana u Muzeju Casa dos Contos u središtu grada, a pokrovitelj izložbe je gradonačelnik Ângelo Oswaldo de Araújo Santos.

Prije otvorenja izložbe otkrivena je spomen ploča Stevi Seljanu koji je u ovome gradu proveo zadnjih 20 godina života. Spomen ploča je postavljena na ulazu u groblje crkve (Igreja de Nossa Senhora do Carmo) gdje je pokopan Stevo Seljan. Nakon smrti brata i suputnika Mirka, Stevo se 1917. godine oženio Marijom Aracy Lessom i naselio u Ouro Pretu te su imali četvero djece.  Spomen ploču postavili su Veleposlanstvo RH u Brazilu i Grad Ouro Preto. Na otkrivanju su govorili gradonačelnik Ouro Preta Ângelo Oswaldo de Araújo Santos, veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu Nj.E. g. Ranko Vilović i kustosica Etnografskog muzeja u Zagrebu Marija Živković. Među uzvanicima su bili i Stevini potomci: Stevin unuk Janko Jr. sa suprugom, Stevin praunuk Daniel Braga i Francisco Seljan s obitelji.

Potom je u Museu de Incofidencia uslijedilo predavanja dr.sc. Milana Puha sa Sveučilišta u Sao Paulu o obitelji Seljan s naglaskom na rad Stevine najstarije kćeri Zore, brazilske književnice i teatrologinje.

SAO PAULO, BRAZIL

Izložba je otvorena 29. lipnja 2022. godine u Sao Paulu, u kulturnom centru Regionalnog savjeta za inženjerstvo i agronomiju savezne države Sao Paulo (SP-CREA). Uz članove savjeta CREA, izložbu su posjetili i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Brazila i gradske uprave. Uzvanicima su se obratili g. Mamede Abou Dehn Jr., zamjenik predsjednika uprave SP-CREA, Nj.E. g. Ranko Vilović, veleposlanik Republike Hrvatske u Brazilu i Marija Živković, autorica izložbe. Budući da je u Sao Paulu najveća hrvatska zajednica u Brazilu, otvorenju su prisustvovali članovi dvaju domova: „Društva prijatelja Dalmacije“ i „Croatia Sacra Paulistana“. Zahvaljujući iskazanom interesu hrvatske zajednice izložba će biti u kolovozu postavljenja u prostoru doma „Croatia Sacra Paulistana“ kako bi je mogli razgledati sudionici 2. kongresa hrvatske dijaspore u Brazilu koji će doći iz raznih dijelova države. 

galerija fotografija