Gostovanje izložbe „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ u Paragvaju, Čileu, Brazilu, Boliviji, Peruu i Argentini

30.03.2022. – 30.05.2023.
18:00h
Paragvaj, Čile, Brazil, Bolivija, Peru, Argentina

Izložba „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ gostovala je tijekom 2022. godine u osam južnoameričkih gradova čime je obilježena 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Budući da je iskazan interes za nastavkom gostovanja, planirano je u 2023. godini otvorenje na pet lokacija (Buenos Aires, San Miguel de Tucumán, Montevideo, Hernandarias i Brasilia).

opširnije o izložbi

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan nakon povratka iz Etiopije, gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država angažirali su ih za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka, a surađivali su i s hrvatskim iseljenicima. Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskom gradu Ouro Pretu.

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu donaciju braće Seljan: zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, brojne fotografije, novinske članke, knjige i pisma. Cjelokupna građa digitalizirana je i dostupna javnosti od 2017. godine (bracaseljan.emz.hr) te je sljedeću godinu predstavljena u Muzeju na izložbi „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izložbom se tijekom 2022. godine obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika u Brazilu, g. Ranka Vilovića, izložba je uvrštena i na popis događanja kojima se obilježava 200. obljetnica neovisnosti Brazila.

Izložba je sadržajno i dizajnom prilagođena gostovanju koje podrazumijeva raznoliku publiku i velike udaljenosti između mjesta izlaganja. Pod nazivom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ izložba je tijekom 2022. godine gostovala u tri grada u Brazilu (Ouro Preto, Sao Paulo i Rio de Janeiro), u Paragvaju (Asuncion), Čileu (Santiago), Boliviji (Santa Cruz i La Paz) i Peruu (Lima). Interes za temu pokazali su hrvatski iseljenici i lokalne zajednice, ali i znanstvenici kojima zapisi i fotografije koje su ostavila braća Seljan pružaju novi pogled u istraživanju lokalne povijesti. Stoga se gostovanje nastavlja u 2023. godini, a planirano je postavljanje na sljedećim lokacijama: Buenos Aires, San Miguel de Tucumán, Montevideo, Hernandarias i Brasilia.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

galerija fotografija