Izložba EMZ-a „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ na gostovanju u Boliviji

19.11.2022. – 01.12.2022.
20:00h
Bolivija

Drugo otvorenje izložbe o braći Seljan u Boliviji, 19. studenog 2022. u La Pazu. Izložba je postavljena u izložbenom prostoru bolivijskog sveučilišta uz veliku pomoć hrvatske iseljeničke zajednice.

opširnije o izložbi

IZLOŽBA „BRAĆA SELJAN“ OTVORENA NA SVEUČILIŠTU U LA PAZU

Otvorena je i druga izložba o braći Seljan u Boliviji, 19. studenog 2022. u La Pazu. Izložba je postavljena u izložbenom prostoru bolivijskog sveučilišta uz veliku pomoć hrvatske iseljeničke zajednice. Glavna koordinatorica programa bila je Patricia Avila Kuljiš, inače dobitnica nagrade Hrvatske utjecajne žene u inozemstvu koja  joj je u Zagrebu dodijeljena u ožujku 2020. Na postavu su bili angažirani i drugi članovi iz hrvatskih klubova, a izdvajamo angažman Yorke Medić, Andree Portugal, Daniele i Angele Mavrić te Jorge Spada Mavrića kao i Greca Loena, Camile Cosutlich, Kathie Pavišić te Carolosa Alberta Rojasa i Misael Rojas. Zahvaljujući njihovim inicijativama dobiven je izložbeni prostor na prestižnom mjestu, a donacijama su pokriveni troškovi otvorenja.

U sklopu programa gostovanja održano je i izlaganje o poznatim hrvatskim istraživačima Mirku i Stevi Seljanu. Posjetitelje je kroz program vodio Carlos Avila. Osim članova hrvatske dijaspore na izložbi su bili i muzealci iz nacionalnog Etnografskog muzeja u La Pazu koji je pokazao interes za suradnju s Etnografskim muzejom u Zagrebu. I ova izložba je pokazala kako gostovanje izložbe o braći Seljan privlači veliki interes javnosti u zemljama Latinske Amerike te je veliki poticaj budućoj kulturnoj suradnji između Hrvatske i Bolivije. Zanimljiva crtica povezana je s otvorenjem Svjetskog nogometnog prvenstva pa su i navijači iz dijaspore posjetili izložbu u hrvatskom dresu. U duhu braće Seljan mogli bi reći jer su i oni trajno njegovali sportski i natjecateljski pristup!

Opis izložbe:

Karlovčani braća Mirko i Stevo Seljan nakon povratka iz Etiopije, gdje su bili u službi cara Menelika II, odlaze 1903. godine u Južnu Ameriku gdje idućih deset godina istražuju prostrana područja Brazila, Paragvaja, Perua i Čilea. Vlasti južnoameričkih država su ih angažirali za istraživanje mogućnosti prometnog povezivanja važnih trgovačkih točaka, a surađivali su i s hrvatskim iseljenicima. Proveli su brojne ekspedicije u Južnoj Americi, ponajviše u Brazilu. Mirko pogiba 1913. godine tijekom ekspedicije u Peruu, a Stevo nakon bratove smrti osniva obitelj u brazilskoj državi Minas Gerais gdje umire 1936. godine.

Etnografski muzej u Zagrebu čuva vrijednu donaciju braće Seljan: zbirku predmeta iz Etiopije i Južne Amerike, brojne fotografije, novinske članke, knjige i pisma. Cjelokupna građa digitalizirana je i dostupna javnosti od 2017. godine (bracaseljan.emz.hr) te je sljedeću godinu predstavljena na izložbi „Braća Seljan kroz prašume i pustinju“.

Na inicijativu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske izložbom se tijekom 2022. godine obilježava 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Zahvaljujući zalaganju hrvatskog veleposlanika u Brazilu, g. Ranka Vilovića, izložba je uvrštena i na popis događanja kojima se obilježava 200. obljetnica neovisnosti Brazila.

Izložba je sadržajno i dizajnom prilagođena gostovanju koje podrazumijeva raznoliku publiku i velike udaljenosti između mjesta izlaganja. Pod nazivom „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“ izložba gostuje u tri grada u Brazilu te u Paragvaju, Čileu i Peruu. Interes za temu su pokazale lokalne zajednice i znanstvenici kojima zapisi i fotografije koje su ostavila braća Seljan pružaju novi pogled u istraživanju lokalne povijesti. Hrvatske zajednice u Brazilu, Boliviji i Argentini također žele ugostiti izložbu u svojim sredinama pa će izložba nastaviti putovati tragovima braće Seljan.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Autorica izložbe: Marija Živković

Autorice likovnog postava: Iva Hrvatin i Marita Bonačić

galerija otvorenja
galerija postava